Log in

КЪЩА-МУЗЕЙ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ - Банско

КЪЩА-МУЗЕЙ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ”

пл. „Никола Вапцаров“ № 3

 

Работно време

8.30 ч. – 13.00 ч.   14.00 ч. – 18.00 ч.

 

БЕЗПЛАТЕН ДЕН: ВСЕКИ ПОСЛЕДЕН ПОНЕДЕЛНИК ОТ МЕСЕЦА

 

Разположен в центъра на града, музеят е не само част от площадното оформление, но и един от символите на планинското селище. Домът, в който е израснал великият поет на България и обичан син на Банско, е отворен за посещения през 1952 г. във връзка с удостояването на Никола Вапцаров с престижната Международна награда за мир.

Така е поставено началото на музейното дело в Банско.

В подреждането на експозицията участва майката на поета – баба Елена, тя и сестра му Райна са сред първите екскурзоводи. Оттогава, близо 70 години, не спира потокът от хора - различни по възраст, занимание и националност, но обединени от желанието да се докоснат до живота на твореца, да се вдъхновят от поезията му и да се преклонят пред гения му. Според мнението на посетител „Да познаваш човека и поета  Вапцаров само на книга е малко, а да си в къщната му обстановка, да проследиш живота му, да видиш личните му вещи, да ходиш по стъпките му, да подишаш въздуха, който е дишал, е вече съвсем друго!“

През изтеклите години музеят е реконструиран и обновяван няколко пъти, за да се стигне до последната експозиция, реализирана през 1992 година. Идейният проект е дело на режисьора Въло Радев, а с изпълнението се заемат водещи специалисти в тази област. Използвани са нетрадиционни за мемориален музей методи на поднасяне на информация. Включено е ефектно осветление и озвучаване. Чрез специално подбрани видеофилми, посетителите имат възможност да добият по-пълна представа за Никола Вапцаров и неговото време.