Археологически комплекс ”Свети Никола”

sveti-nikola-002

sveti-nikola-003

sveti-nikola-004

Контакти:

МУЗЕЕН КОМПЛЕКС – ГР.БАНСКО

Работно време: 8.30 ч. – 13.00 ч.

                        14.00 ч. - 18.00 ч.

Телефон: 0749/88303; 0749/83132

E-mail: mk_bansko@;mail.bg

Адрес: гр.Банско, пл.”Никола Вапцаров”N3

 

Археологически комплекс “Свети Никола” се намира на 4 км югоизточно от гр.Банско в посока гр.Добринище, на стръмен склон, на територията на Национален парк “Пирин”.

От тук могат да се наблюдават всички важни пътища в древността: на изток – прохода Момина кула за Бяло Море, на запад – прохода Предел,на север – прохода Юндола за Тракийската низина и на юг – пътя през Пирин.

При направените през 2003 г. спасителни разкопки е разкрита раннохристиянска църква от базикален тип и прилежащия към нея некропол, от който са проучени 28 гроба. Храмът е възстановен върху основите на старите каменни стени.

Археолозите проучват крепост, която обхваща значителна площ (около 20 – 25 дка по предварителни наблюдения). Разкрити са част от крепостна стена и стражева кула, множество зидове, запазени на места до 3.20 метра.

Археологическият материал е изключително разнообразен и обхваща различни периоди от късно-бронзовата и ранно-желязната епоха до късното Средновековие.

Открити са голямо количество монети от периода III-XIV век, както и по-късни османски, изработени от бронз, мед и сребро и такива на италианските градове-републики.

Намерени са голямо количество железни предмети като лезвиета на ножчета, стрели, копия, бойна брадвичка, звънче и други.

За заможността на населението можем да съдим по голямото количество бронзови накити: фибули, обици, пръстени, гривни,     копчета, токи, апликации, както и предмети от стъкло.

Археологическият комплекс “Свети Никола” е изключително интересен в научно и културно отношение обект и неговата  

реставрация, консервация, експониране и осигуряване на достъпна среда го превръщат в забележителна туристическа атракция.