Социални дейности Банско

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Новини

Трети декември - Международен ден на хората с увреждания, в ЦНСТПЛД с. Места

Е-мейл Печат ПДФ

3По повод Международния ден на хората с увреждания социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция“ с. Места организира тържество с участието на ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – Места. Гости на тържеството бяха кметските наместници на селата Места и Осеново – г-жа Елена Кюлева и г-н Георги Чипилев, на които управителят Нефис Туталъ връчи благодарствени писма за подкрепата, която оказват на потребителите и служителите от центъра.

ИЗЛОЖБА-БАЗАР НА ГОБЛЕНИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Е-мейл Печат ПДФ

1По случай Международния ден на хората с увреждания 3 декември, потребителите на социални услуги от Защитени жилища 1,2,3 и 4 в Банско организираха изложба-базар на гоблени, произведени от тях. Произведенията им са изложени в Туристическия информационен център от 2 до 17 декември.

Костадин Атанасов - зам.кмет по социалните дейности откри базара с приветствие и увери присъстващите, че ръководството на Община Банско ще продължи сътрудничеството си с представителите на организациите на хората с увреждания за решаване на проблемите им.

Хората от Защитените жилища изработват диамантените гоблени като хоби в свободното си време. Те закупуват материалите със собствени средства. Приходите от продажбите на изложените гоблени ще се използват за купуване на нови модели гоблени и материали за изработването им.

КУЛИНАРНО-ЦВЕТНА ТРУДОВА БОРСА „МАЛКИТЕ ЖЕСТОВЕ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО“

Е-мейл Печат ПДФ

1Сдружението на родителите на лица с интелектуални затруднения „Избор“ организира съвместно с Дневния център за деца и младежи, Дневния център-седмична грижа и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” Фолклорна кулинарно-цветна трудова борса в подкрепа на творческите заложби и заетостта на хората с интелектуални затруднения под надслов „Малките жестове на приятелството“.

В продължение на две години,потребителите на социални услуги и Гимназията по туризъм развиваха заедно уменията си по готварство и цветарство, а резултатите във вид на вкусни баници, сладкиши, туршии и сладка́ бяха предложени за дегустации и дарени на многобройните гости на събитието. На щанда с подаръци бяха изложени многобройни сувенири, на голям интерес се радваха изсушените горски и градински билки и подправки. А подготвената, с помощта на читалищни самодейци, художествена програма на хората с интелектуални проблеми, развесели и дълбоко трогна многобройните гости на събитието.

Проектът „Малките жестове на приятелството”, реализиран с финансиране чрез БАЛИЗ, нагледно показа, че лицата с интелектуални затруднения могат да бъдат включвани успешно в пазара на труда. Надеждата на организаторите е тазгодишната борса, както и предходната пътуваща кулинарна борса, да привлекат вниманието на работодатели в туристическия бизнес.

В обръщението си към присъстващите, зам.-кметът Костадин Атанасов изказа специални благодарности на д-р Томанова за неизчерпаемата енергия и позитивизъм, с които работи неуморно в полза на хората с увреждания. Той подчерта, че уменията, натрупани в обучението по готварство, градинарство и цветарство, ще бъдат полезни за хората с интелектуални затруднения както в ежедневния им живот, така и за намиране на подходяща за тях работа.

УЧАСТИЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИ ОТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ВЪВ „ФЕСТИВАЛ НА СПОСОБНОСТИТЕ“

Е-мейл Печат ПДФ

IMG 1Първият по рода си „Фестивал на способностите“ се проведе миналата седмица във Велико Търново. В него участие взеха деца и младежи от Дневен център за деца и младежи с увреждания „Здравец“ и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – „Седмична грижа“ и Сдружение „Избор“ - гр. Банско. Събитието е организирано от „Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения“ /БАЛИЗ/ и Община Велико Търново. Младежите демонстрираха умения и способности при изработването на диамантени гоблени. Нашето Ателие „Диамантена феерия“ предизвика голям интерес сред участниците и гостите на събитието.

Ние работим и с това се чувстваме полезни и успешни

Е-мейл Печат ПДФ

rabit-001"Ние работим и с това се чувстваме полезни и успешни"! Младежите от Дневeн център за пълнолетни лица с увреждания – Седмична грижа и Дневен център за деца и младежи с увреждания „Здравец“ започнаха надомна работа – изработване на късметчета за кафе. Благодарим на нашите партньори за дадения ни шанс.

Общински годишен план на социалните услуги - 2023

Е-мейл Печат ПДФ

Общински годишен план на социалните услуги - 2023

План за действие на Община Банско в изпълнение на Областната стратегия за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация за периода 2021 – 2023 г.

Е-мейл Печат ПДФ

ВИЖ ТУК =>

ВИЖ ТУК =>План за действие на Община Банско в изпълнение на Областната стратегия за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация за периода 2021 – 2023 г.

Конете – нашите приятели

Е-мейл Печат ПДФ

received 560013288853790За поредна година с подкрепата на община Банско започна провеждането на хипотерапия за децата и младежите от дневните центрове. Терапията е част от летния план на социалните услуги „Дневен център за деца и младежи „ Здравец“ и Дневен център за пълнолетни лица – Седмична грижа. Като основна дейност за медицинска рехабилитация, общуването с конете и ездата подобрява тяхното емоционално, физическо и общо здравословно състояние.

1 ЮНИ – ПРАЗНИК ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА

Е-мейл Печат ПДФ

1st-june-001С много усмивки и настроение, децата от Дневен център за деца и младежи с увреждания „Здравец“ гр. Банско, отпразнуваха Деня на детето.

Екипите на центровете, с подкрепата на Община Банско, подготвиха прекрасно празнично парти с много балони, лакомства, музика и танци.

 

ОБЯВА за приемане на заявления за асистенти по социалната услуга „Асистентска подкрепа“

Е-мейл Печат ПДФ

Община Банско, в качеството си на доставчик на социалната услуга „Асистентска подкрепа“ по Закона на социалните услуги и на механизма за лична помощ по реда на Закона за личната помощ, приема заявления за работа от кандидати за заемане на  длъжността „Асистент“.

Лицата, желаещи да бъдат назначени като асистенти, следва да отговарят на следните изисквания:

Да са дееспособни лица;

Да не са поставени под запрещение;  

Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и спрямо тях като извършители на домашно насилие не са налагани мерки за защита по реда на Закона за защита от домашното  насилие.  

Кандидати за заемане на длъжността „Асистент“ могат да бъдат:

безработни лица;

заети лица;

пенсионери; 

учащи се;

самонаети лица.

Община Банско, като доставчик на социалната  услуга „Асистентска подкрепа“ и на механизма за лична помощ, ще проведе събеседване с всички кандидати за асистенти. Одобрените ще бъдат вписани в списък на кандидатите за асистенти.

За допълнителна информация на: 

официалния сайт на Община Банско с адрес – https://www.bansko.bg/bg/, раздел „Социални дейности“, подраздели „Социална подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“

телефони:   

0898916575 –  за социалната услуга „Асистентска подкрепа ;

0749/88 656 –  за механизма „Лична помощ“

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Вие се намирате тук: