Социални дейности Банско

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Новини

Великден в „Защитени жилища – 3 и 4“

Е-мейл Печат ПДФ

IMG 5566По повод настъпващите Великденски празници младежите от „Защитени жилища – 3 и 4“, съвместно с доброволците от танцов състав „Бански фукли“ към читалище „Никола Вапцаров“, спазиха местните обичаи при боядисване на великденски яйца. По традиция с първото боядисано червено яйце се намазаха челата на момите и ергените в жилището. Празненството продължи с народни танци и веселие.

Книгата – прозорец към света!

Е-мейл Печат ПДФ

img-002В социалните услуги „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ и „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Седмична грижа“, съвместно с Къщата на занаятите, отбелязаха Седмицата на книгата. Малки и големи си припомниха любимите приказки, рецитираха стихове и показаха своите знания в света на книгата чрез образователни игри.

ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО И НА БЛАГАТА ВЕСТ В ЦЕНТЪРА ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЗИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ – БАНСКО

Е-мейл Печат ПДФ

img-001В ЦСРИ гр. Банско бе организирано събитие по повод 25 март Международния ден на търпението! Екипът, гостите и хората от „Защитени жилища – 1, 2, 3 и 4“ си разменяха думи и жестове на подкрепа, търпение, доброта, обич, приемане! Участниците, с подкрепата на специалистите в Центъра, изработиха Дървото на търпението и разиграха ритуали, които народът е създал за Благовец. Гост на събитието бе и  Магдалена Рахова – председател на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, която се включи в темите за толерантността и ненасилието в човешките отношения.

Трети декември - Международен ден на хората с увреждания, в ЦНСТПЛД с. Места

Е-мейл Печат ПДФ

3По повод Международния ден на хората с увреждания социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция“ с. Места организира тържество с участието на ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – Места. Гости на тържеството бяха кметските наместници на селата Места и Осеново – г-жа Елена Кюлева и г-н Георги Чипилев, на които управителят Нефис Туталъ връчи благодарствени писма за подкрепата, която оказват на потребителите и служителите от центъра.

ИЗЛОЖБА-БАЗАР НА ГОБЛЕНИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Е-мейл Печат ПДФ

1По случай Международния ден на хората с увреждания 3 декември, потребителите на социални услуги от Защитени жилища 1,2,3 и 4 в Банско организираха изложба-базар на гоблени, произведени от тях. Произведенията им са изложени в Туристическия информационен център от 2 до 17 декември.

Костадин Атанасов - зам.кмет по социалните дейности откри базара с приветствие и увери присъстващите, че ръководството на Община Банско ще продължи сътрудничеството си с представителите на организациите на хората с увреждания за решаване на проблемите им.

Хората от Защитените жилища изработват диамантените гоблени като хоби в свободното си време. Те закупуват материалите със собствени средства. Приходите от продажбите на изложените гоблени ще се използват за купуване на нови модели гоблени и материали за изработването им.

КУЛИНАРНО-ЦВЕТНА ТРУДОВА БОРСА „МАЛКИТЕ ЖЕСТОВЕ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО“

Е-мейл Печат ПДФ

1Сдружението на родителите на лица с интелектуални затруднения „Избор“ организира съвместно с Дневния център за деца и младежи, Дневния център-седмична грижа и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” Фолклорна кулинарно-цветна трудова борса в подкрепа на творческите заложби и заетостта на хората с интелектуални затруднения под надслов „Малките жестове на приятелството“.

В продължение на две години,потребителите на социални услуги и Гимназията по туризъм развиваха заедно уменията си по готварство и цветарство, а резултатите във вид на вкусни баници, сладкиши, туршии и сладка́ бяха предложени за дегустации и дарени на многобройните гости на събитието. На щанда с подаръци бяха изложени многобройни сувенири, на голям интерес се радваха изсушените горски и градински билки и подправки. А подготвената, с помощта на читалищни самодейци, художествена програма на хората с интелектуални проблеми, развесели и дълбоко трогна многобройните гости на събитието.

Проектът „Малките жестове на приятелството”, реализиран с финансиране чрез БАЛИЗ, нагледно показа, че лицата с интелектуални затруднения могат да бъдат включвани успешно в пазара на труда. Надеждата на организаторите е тазгодишната борса, както и предходната пътуваща кулинарна борса, да привлекат вниманието на работодатели в туристическия бизнес.

В обръщението си към присъстващите, зам.-кметът Костадин Атанасов изказа специални благодарности на д-р Томанова за неизчерпаемата енергия и позитивизъм, с които работи неуморно в полза на хората с увреждания. Той подчерта, че уменията, натрупани в обучението по готварство, градинарство и цветарство, ще бъдат полезни за хората с интелектуални затруднения както в ежедневния им живот, така и за намиране на подходяща за тях работа.

УЧАСТИЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИ ОТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ВЪВ „ФЕСТИВАЛ НА СПОСОБНОСТИТЕ“

Е-мейл Печат ПДФ

IMG 1Първият по рода си „Фестивал на способностите“ се проведе миналата седмица във Велико Търново. В него участие взеха деца и младежи от Дневен център за деца и младежи с увреждания „Здравец“ и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – „Седмична грижа“ и Сдружение „Избор“ - гр. Банско. Събитието е организирано от „Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения“ /БАЛИЗ/ и Община Велико Търново. Младежите демонстрираха умения и способности при изработването на диамантени гоблени. Нашето Ателие „Диамантена феерия“ предизвика голям интерес сред участниците и гостите на събитието.

Ние работим и с това се чувстваме полезни и успешни

Е-мейл Печат ПДФ

rabit-001"Ние работим и с това се чувстваме полезни и успешни"! Младежите от Дневeн център за пълнолетни лица с увреждания – Седмична грижа и Дневен център за деца и младежи с увреждания „Здравец“ започнаха надомна работа – изработване на късметчета за кафе. Благодарим на нашите партньори за дадения ни шанс.

Общински годишен план на социалните услуги - 2023

Е-мейл Печат ПДФ

Общински годишен план на социалните услуги - 2023

План за действие на Община Банско в изпълнение на Областната стратегия за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация за периода 2021 – 2023 г.

Е-мейл Печат ПДФ

ВИЖ ТУК =>

ВИЖ ТУК =>План за действие на Община Банско в изпълнение на Областната стратегия за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация за периода 2021 – 2023 г.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Вие се намирате тук: